Geen wetten en regels. maar aanwijzingen.

Geen wetten en regels. maar aanwijzingen.

Elk mens leert zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen over zichzelf. Er wordt gekeken naar de behoeften van kinderen om op te groeien tot een volwaardig volwassene. Wanneer elk mens zijn eigen verantwoording neemt, is er geen strijd, geen macht. Maar samenwerking en respect.

Points

Het staatsmonopolie van geweld wordt eindelijk opgeheven. Lijkt me ook een goed moment om het recht van elke burger op een (vuur)wapen vast te leggen.

Door onze eigen verantwoordelijkheid te nemen, te zien dat we innerlijk krachtig zijn en beseffen dat het geluk in ons zit, is er geen enkele strijd meer nodig. Mensen kunnen in vrede samen leven. En samen werken op alle vlakken. Bij een kleine gemeenschap kan iedereen mee beslissen in wat nodig is voor de samenleving.

Wat is het voorstel om op te nemen in het manifest? Gaat het om dat het manifest geen regels moet bevatten, maar aanwijzingen? Wat is precies het verschil tussen die 2? Bedoel je met aanwijzingen: omschrijvingen van hoe het wel moet? Dan heb je het daarna over leren, verantwoordelijkheid nemen en opgroeien tot volwaardig volwassenen. Dat lijken me allemaal hele ruime en weinig nuttige omschrijvingen. Wat betekent dat concreet voor het wonen in de nieuwe gemeenschap?

(helaas, neutraal kan blijkbaar niet) Dan ben ik erg benieuwd hoe je kinderen zo op kan voeden dat ze geen behoefte meer hebben om de grenzen op te zoeken. We hebben toch allemaal driften waar we zo veel mogelijk van willen vervullen? Dat is de natuurlijk drang van elk kind en dat gaat dus botsen.

Volgens mij is de aard van de mens zodanig dat hij regels nodig heeft. Zonder regels keren we weer terug naar de prehistorie, naar de "survival of the fittest". Indien regels gebroken worden, moet er een bestraffing komen. Men kan er niet vanuit gaan dat elke mens zijn eigen verantwoording neemt, want dat is niet zijn aard. De mens probeert immers steeds de makkelijkste oplossing te zoeken voor alles.

Back to group

This content is created by the open source Your Priorities citizen engagement platform designed by the non profit Citizens Foundation

Your Priorities on GitHub

Check out the Citizens Foundation website for more information